Annemin Tel Dolabı


















 

Sevgili Annem Mesude Özel'in Anısına...











 






Yufkalı Tavuk  

Malzemeler:
2 adet yufka
1 adet kemikli tavuk göğüs eti
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı üzüm
1 adet orta boy soğan
½ çay bardağı zeytinyağ

Hazırlanışı:  Öncelikle kemikli tavuk göğsü tuzlu suda haşlanır.Öte yanda yağlanmış, orta boy fırın tepsisine 2 adet yufka sıvıyağ yardımıyla büzüştürülerek serilir ve  150 derece fırında yufkaların üstü hafif kızarıncaya dek pişirilir.Yufkalar fırından çıktıktan sonra haşlanan tavuğun suyu yufkaların üzerine dökülür.

Diğer yanda, küp küp doğradığımız soğanlar zeytinyağında kavrulur, fıstık ile üzüm ilave edilir. Kavurma işlemi bittikten sonra içine ilave ettiğimiz 1 su bardağı pirinç, 1,5 su bardağı sıcak su  ile (klasik usulde pilav pişirir gibi) pişirilir. Pilav suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakılır.
Pilav demlendikten sonra, önce fırınlanmış ardından tavuk suyu ile ıslatılmış yufkaların üzerine pişirdiğimiz pilav yayılır. Haşlanan göğüs eti ise çok küçük olmamak kaydıyla didiklenerek pilavın üzerine yerleştirilir. Sıcak olarak servis edilir.








Patlıcanlı Pilav

Malzemeler:
2 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy soğan           
2 adet domates
3-4 adet sivri biber                       
1 su bardağı pirinç
Tuz, nane

Hazırlanışı:  Öncelikle küp küp doğrayıp tuzla suda bir süre beklettiğimiz patlıcanlar kızgın yağda kızartılır ve havlu kağıt üzerine çıkarılarak dinlenmeye bırakılır.
Öte yanda derin bir tencerede küp küp doğranmış soğan zeytinyağda kavrulur. Soğan pembeleşince kıyılmış sivri biber ve küp küp doğranmış domatesler ilave edilir ve bir taşım pişirilir. Akabinde harcın içine kızartılan patlıcanlar  ve tuzlu suda bir süre bekletip yıkadığımız 1 su bardağı pirinç ilave edilir. 1,5 su bardağı sıcak su da konulduktan sonra, pilavımız harcıyla birlikte pişmeye bırakılır. Dinlendirildikten sonra servis tabağına alınan Patlıcanlı Pilavımız karıştırılarak iç malzemesinin harmanlanması sağlanır ve son olarak üstüne nane serpilerek  (arzuya göre) ılık ya da soğuk olarak servis edilir.



 






Ekşili Patlıcan

Malzemeler:

2-3 adet büyükçe patlıcan
1 çorba kepçesi kadar un
2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı kadar domates suyu
Sosu için ise; tereyağ ve toz kırmızı biber

Hazırlanışı:

Evvela halka halka doğranıp tuzlu suda bir süre bekletilen patlıcanlar kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerinde dinlenmeye bırakılır. Öte yanda yağsız tavada 1 çorba kepçesi un kavrulur. Kavrulan una 1 su bardağı kadar domates suyu azar azar ilave edilerek unun kıvamı açılır. Rendelenmiş sarmısak ve sirke de ilave edildikten sonra koyu boza kıvamında bir meyane elde
edilmiş olur.
Kızarttığımız patlıcanlar servis tabağına alınır ve üzerine hazırlamış olduğumuz meyane konur.
En son olarak da eritilmiş tereyağına ilave edilen kırmızı toz biberle hazırlanan sos dökülerek, sıcak servis edilir.




                                          


Peynirli Biber


Malzemeler:

½ kg küçük boy dolmalık biber
2 yumurta
½ demet maydanoz
1 kase kadar beyaz peynir

Sosu için;

4 adet büyük boy domates
2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı sirke

Hazırlanışı:

Öncelikle dolmalık biberlerin tohumları çıkarılarak temizlenir. Öte yandan içi için beyaz peynire, yumurtalar ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilerek harç hazırlanır. Hazırlanan harç yarıyı geçmeyecek kadar biberlerin içine doldurulur. Yarısı peynirli harçla doldurulmuş biberler, kızgın yağda yan olarak önlü arkalı kızartılır ve servis tabağına alınır.


Sosun Hazırlanışı; Küp küp doğranan domatesler zeytinyağda öldürülür. Ardından sarmısak ve sirke ilave edilerek bir taşım daha pişirilir.

Son olarak hazırlanan domates sosu biberlerin üzerine gezdirilerek ılık ya da soğuk servis edilir.







Süt  Karıştırması

Malzemeler:

2 çorba kepçesi kadar un
2 su bardağı süt
1 çay bardağı beyaz peynir

Hazırlanışı:

Un yağsız tavada kavrulur. Ardından azar azar süt ilave edilerek kıvamı açılır. Boza kıvamında bir karışım elde edilince içine ufalanmış beyaz peynir ilave edilir ve ocağın altı kapanır. Öte yanda ise eritilmiş tereyağına toz kırmızı biber eklenerek sos hazırlanır. Hazırlanan sos, kepçe yardımıyla çukurlar açılan süt karıştırmasının üzerine gezdirilir. Sıcak ya da ılık olarak servis edilir




Çarık

Malzemeler:

1 kg. Patlıcan

2 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1 kase ufalanmış beyaz peynir
2 çorba kaşığı un
Karabiber, tuz
Zeytinyağ

Hazırlanışı:


Patlıcanlar kabukları soyulmadan, boylamasına ortadan ikiye kesilir. Tuzlu suda patlıcanın acısı çıkana kadar bir süre bekletilir. Sıkılıp suyu süzüldükten sonra bol suda  üstüne tabak kapatılarak haşlanır. Patlıcanlar haşlandıktan sonra tel süzgeçe alınır. Beklemeye bırakılır.
Öte yanda içi için 2 adet orta boy soğan küp küp doğranır ve zeytinyağında tuz da ilave edilerek öldürülür. Ardından küp küp doğranan domatesler ilave edilir. Biraz çevirdikten sonra ocağın altı kapanır ve ince kıyılmış yarım demet maydanoz karışıma eklenir.
Diğer yanda haşlayıp süzgece aldığımız patlıcanlar, kabukları altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Patlıcanların etli kısmı bir yemek kaşığı yardımıyla çıkarılarak ayrı bir kaba alınır. (Bu işlem sayesinde tepside sadece haşlanmış patlıcanların kabuğu kalmış olur.) Kabuklarından ayırıp bir kaba aldığımız patlıcanın içi ezilir, üstüne ufalanmış bir kase be beyaz peynir, 2 kaşık un, 1 yumurta eklenir ve karışım harmanlanır. Bu harmanlanan karışım, daha önceden yağda öldürdüğümüz soğan ve domatesin içine katılır. Tuz ve karabiber de eklendikten sonra karışım iyice harmanlanır ve tepsideki patlıcan kabuklarının üstüne serilir. Bir kaşığın tersiyle harç düzlenir. Yemeğimiz fırına verilmeden önce iç harcımızı harmanladığımız boşalan kaba 2 bardak su konularak biraz karıştırılır ve çarıkların üstüne dökülür. 170 derece önceden ısıtılmış fırında çarıkların üstü kızarana dek pişirilir. Tercihe göre ılık ya da soğuk olarak servis edilir.










1 yorum:

bahar dedi ki...

ooo süpersiniz valla gecenin bu vakti ağzımız sulandı